Debreceni BorOskola

A Debreceni BorOskola (BorOskola facebook) 2011. március 09-én alakult meg a KultúrÁsz Közhasznú Egyesület tagszervezeteként 10 alapító taggal, és azóta már csatlakozott hozzánk további 17 ún. rendes tag.

A borklubunk alapításának gondolata egy kisebb baráti társaság egyéni igényeire alapozva fogalmazódott meg. Ennek keretében arra törekszünk, hogy szervezett és igényes társasági borfogyasztás keretei között megismerkedjünk az - elsősorban - hazai borászatokkal és nemes nedűivel.

A borklub célja, hogy tagjai a lehető legtöbb minőségi hazai bor tudatos kóstolása mellett, megismerkedjenek azok készítőivel és tanulmányozhassák a borrégióikat, továbbá a borkultúrához kapcsolódó kulturális és gasztronómiai rendezvényeken, fesztiválokon aktívan részt vegyenek. Mindeközben a borkultúra terjesztése, és egyfajta bornagyköveti küldetés ellátása is cél. 

Ezért tevékenységünk kiterjed a következőkre:

 • Tematikus borkóstolók (ún. vakkóstolás és értékelés) szervezése,
 • Pincészetek látogatása, tevékenységük és boraik megismerése,
 • Az igényes borkultúrát támogató rendezvények (fesztiválok, vacsorák stb.) látogatása, szervezése,
 • Különböző hazai és nemzetközi szervezetek által elismert, akkreditált képzések szervezése a bor, valamint a bor és gasztronómia témakörében,
 • A gesztorszervezet által 2004 óta megrendezésre kerülő Borkurzus tevékenységének, szervezésének folytatása.

A Debreceni Egyetemen Egyesületünk értelmiségi modulként hirdeti meg a Borkurzust a kulturált borfogyasztás és a hazai borkultúra megismertetésére. A kurzust a Debreceni Egyetem bármely beiratkozott hallgatója felveheti, és annak teljesítésével 3 kreditet szerezhet.

Együttműködő partnerünk: a Debreceni Egyetem BTK Neveléstudományok Intézetének Andragógia és Művelődéstudományok Tanszéke (a kezdetekkor a Tanszék neve: DE BTK Művelődéstudományi és Felnőttnevelési Tanszék).

A borkultúra népszerűsítését nem csak egyetemi kurzusokon, hanem országos rendezvények keretében is végezzük, így fiatalok (persze fiatal felnőttek) számára szóló országos rendezvényeken és szakmai konferenciákon egyaránt.

A kurzus központi ismereteleme az évek során többször változott, hogy a borkultúra minél több aspektusát megismerhessék a résztvevők.

Eddigi főbb témaköreink a borkurzusokon:

 • Bor és kultúra: a bor megjelenése a kultúra főbb ágazataiban (vers, regény, festészet, szobrászat, építészet stb.)
 • Borok és tájak: a magyarországi borvidékek bemutatása
 • Borturizmus: a hazai borturizmus jellemzői és marketingje az egyes hazai borvidékeken
 • Bor és egészség: a borfogyasztás hatása az emberi szervezetre
 • Bor és gasztronómia: a borok gasztronómiában betöltött szerepének, bor és ételpárosítások megismerése
 • Bor és marketing: a borászatok arculati elemeinek valamint a népszerűsítést előmozdító eszközök, rendezvények kialakítására irányuló törekvések bemutatása

A kurzus "gyakorlati" része azonban állandó: a kurzushoz tartozó különböző témakörökben tartott 30 perces előadásokat 60-80 perces 5 boros borkóstoló követi. Ennek keretében egy-egy borvidék neves borászának vagy kiemelkedő pincészetének boraival ismerkednek meg a résztvevők. A borokat az adott régióból érkező borász vagy borkínáló szakember szakszerű közreműködésével mutatjuk be a hallgatóknak.

A kurzust zárthelyi dolgozat zárja, amelyen az elméleti, valamint a gyakorlathoz kapcsolódó ismereteikből adnak számot a résztvevők. A kurzus felelős tanára egyesületünk elnöke, a társszervező Tanszék főiskolai docense, dr. Juhász Erika . A kurzus szakmai szervezői egyesületünk projektkoordinátoraiként Zelei Attila, bortanácsadó és Pintér Magdolna, irodavezető.

Várjuk az érdeklődőket további rendezvényeinken!
KultúrÁsz Közhasznú Egyesület - 4032 Debrecen, Egyetem tér 1.
info@kulturasz.hu
Felnőttképzési nyilvántartásba vételi szám: E-000091/2014