RendezvényekOrszágos múzeumandragógiai konferencia

A KultúrÁsz Egyesület is bekapcsolódott a III. Országos Múzeumandragógiai Konferencia megszervezésébe. A konferenciát 2013. május 13-án rendezték a Debreceni Akadémiai Bizottság Székházában.

A konferencián csaknem 40 előadás hangzott el a múzeumandragógia témaköréhez kapcsolódva. A múzeumandragógusok azok a szakemberek, akik kifejezetten a felnőttek igényeihez és tudásszintjéhez alkalmazkodva képesek a múzeumokban őrzött, feldolgozott tudásanyag és források bemutatására.

A konferencia megnyitóján részt vett Dr. Fábián István, a Debreceni Egyetem rektora, aki szerint a múzeumandragógia jelentheti az egyik kitörési pontot az andragógia szak számára, amelynek állami finanszírozása megszűnt. Ugyancsak a felszólalók között volt Deme Péter, a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület elnöke, aki elmondta, jelenleg kevés a múzeumandragógus, így nagy szükség lenne jól képzett szakemberekre, akik már nem az iskolás korcsoportnak, hanem a felnőttek számára megfelelő mélységben és minőségben közvetítik az ismereteket. Dr. Szabó József, a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület Múzeumandragógiai Tagozatának elnöke azt emelte ki, hogy jelenleg sehol sincs az országban múzeumandragógus képzés, de a Debreceni Egyetem andragógia szakának oktatói dolgoznak egy ilyen szakirány beindításán. Erre azonban leghamarabb is csak 2015 után lehet számítani.


A III. Országos Múzeumandragógiai Konferenciát a Debreceni Egyetem BTK Neveléstudományok Intézete, a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület Múzeumandragógiai Tagozata, valamint a szentendrei Szabatéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Képzési Központ szervezte. Társszervezőként pedig bekapcsolódott a munkába a KultúrÁsz Közhasznú Egyesület is, amelynek szakemberei ugyancsak a konferencia előadói közt szerepeltek.

KultúrÁsz Közhasznú Egyesület - 4032 Debrecen, Egyetem tér 1.
info@kulturasz.hu
Felnőttképzési nyilvántartásba vételi szám: E-000091/2014